piątek, 7 listopada 2014

Risotto z suszonymi pomidorami i nerkowcami

Risotto z suszonymi pomidorami, kurczakiem, orzechami nerkowca i rukolą

Kocham kuchnię włoską, kochan risotto i kocham takie połączenia smakowe ;) Kurczak, suszone pomidory, rukola i nerkowce to kwartet godny zapamiętania!

Dzisiejszy obiad był naprawdę świetny. Składniki komponują się ze sobą zaskakująco dobrze, do tego dochodzi jeszcze fakt, że do dania użyłam prawdziwego włoskiego ryżu Arborio. Zmienił on smak risotto, sprawił, że było jeszcze lepsze niż zazwyczaj - bardziej kremowe, aksamitne... Niebo w gębie, naprawdę ;) Polecam, potrawa jest warta czasu i wydanych pieniędzy ;3

Risotto z suszonym pomidorem, rukolą i nerkowcami
Składniki na 4 duże porcje:
- 2 szklanki ryżu Arborio
- ok. 16 suszonych pomidorów z zalewy
- ok. 600 g piersi z kurczaka
- duża garść rukoli
- 100 g? orzechów nerkowca
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano
- 1 l bulionu warzywnego

Przygotować bulion. Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem, pomidory posiekać w paski. Na 3 łyżkach zalewy (z suszonych pomidorów) usmażyć pomidory i mięso. Orzechy podprażyć na suchej patelni do zbrązowienia. W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wsypać ryż, wymieszać, smażyć chwilę. Zalać chochlą jeszcze ciepłego bulionu, po wchłonięciu go przyprawić wg. upodobań solą, pieprzem, gałką i ziołami.  Zalewać 1 - 2 chochlami wywaru, poczekać do wchłonięcia go przez ryż, czynność powtarzać do skończenia się bulionu. Przed ostatnim dodaniem wmieszać posiekaną rukolę, kurczaka, pomidory i nerkowce. Sprawdzić, czy ryż jest gotowy, w razie potrzeby dolać trochę wody. Po wchłonięciu całego bulionu zdjąć risotto z gazu, dodać łyżkę masła i garść parmezanu, wymieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz