poniedziałek, 3 listopada 2014

Suflet - wspomnienie lata


Suflet waniliowy z mango, grzane mleko z przyprawą do dyni



Jak pięknie wyrósł ^^

Suflet waniliowy z mango to słodkie przypomnienie słonecznych wakacji. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, w dodatku przywodzi na myśl piasek, morze i tropikalne wyspy ;) Połączenie soczystych kawałków owocu z aromatem waniliowym sprawia, że nie potrafię o nim powiedzieć nic złego...
Polecam, ten deser zabierze was w daleką, przyjemną podróż :)

Suflet waniliowy z mango
Składniki na 2 porcje:
- 3 duże jajka
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 mango
- 2,5 łyżki mąki
- 175 ml mleka

Cukry wymieszać, mleko zagotować z 2 łyżkami mieszanki. Żółtka utrzeć z 1,5 łyżki cukru, dodać mąkę, zmiksować. Dolać do masy z żółtek gorącego mleka, podgrzewać na małym ogniu do powstania gęstego budyniu, cały czas mieszając. Wystudzić. Białka ubić na sztywno, pod koniec wmiksować resztę cukru. Do żółtek dodać 1/3 białek, połączyć, resztę piany i mango delikatnie wmieszać na raty. Piec w temp. 200 stopni ok. 10 min. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz