niedziela, 2 listopada 2014

Podróż nad brzegi Gangesu

Indyjskie curry z pomidorem

Uwielbiam wyraziste przyprawy. Kocham też kuchnię indyjską - curry, kardamon, egzotyczne owoce... Czy to nie są składniki idealne? 

Indyjskie curry z pomidorami to danie bardzo podobne do tego curry, które ja zazwyczaj robię. Różni się tylko zawartością pomidorów i... brakiem curry :) Choć w potrawie z żółtych przypraw można znaleźć tylko kurkumę, jej smak jest wciąż świetny. Przyprawy nadają wyrazistości, cała kompozycja jest szybka i idealna na zimowe popołudnia - rozgrzewa niesamowicie :D 

Może zamiast jechać do Indii, lepiej wyciągnąć się przy stole z książką podróżniczą i miseczką takiego curry? Jest ciepło, przyjemnie, komfortowo... Raj na ziemi ^^ Szczerze polecam - wystarczy jeden kęs, a odlecicie na brzegi Gangesu ;3

Indyjskie curry
Składniki na 4 porcje:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta imbiru
- 5 goździków
- 4 ziarenka kardamonu
- sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę, zalać marynarą z jogurtu, kurkumy, chilli, kuminu, soli i pieprzu. Wstawić do lodówki na ok. 15 min. Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, obsypać imbirem, zetrzeć na nią czosnek, dodać kardamon i goździki, zeszklić. Wlać pomidory, posolić i posłodzić do smaku, dusić ok. 5 min. Po tym czasie dorzucić kurczaka z marynatą, wymieszać, ewentualnie doprawić. Dusić pod przykryciem do czasu, aż kurczak będzie gotowy, a sos nieco gęstszy. Podawać z ryżem. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz