sobota, 29 listopada 2014

Granola kawowo - bananowa


Granola kawowo - bananowa



Po fazie na kremy własnej roboty (która, nawiasem mówiąc, jeszcze mnie nie opuściła) nadeszła pora na granolę home - made! Samodzielne wytwarzanie płatków ma naprawdę wiele zalet - są pyszne, zdrowe i w dowolnym smaku!

Granola kawowo - bananowa brzmi przepysznie. Robi się ją łatwo i szybko i, co najważniejsze, nie przypala się ona w piekarniku ^^ W smaku nie dominuje zdecydowanie kawa, powiedziałabym raczej, że w ogóle prawie jej nie czuć. Jednak granola jest bardzo dobra, w porównaniu do sklepowych zdecydowanie mało słodka (mi to pasuje ;D), chrupiąca, miodowo - bananowa. Dużo dają jej chipsy bananowe; można się pokusić też o gorzką czekoladę, ja dałam sobie z nią spokój.

Każdemu średnio zorientowanemu w kuchni polecam wypróbować ten przepis. Jeśli podobnie do mnie wolicie granolę od czekoladowych chrupków do mleka lub po prostu nie wyobrażacie sobie bez niej śniadania, nie ma na co czekać! Będziecie w granolowym niebie ;3

Granola kawowo - bananowa
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika/sezamu
- 3 duże łyżki miodu
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki suszonych bananów

Zblendować banana z miodem i kawą. Dodać płatki i pestki, dokładnie wymieszać, można dorzucić jeszcze garść, jeśli masa będzie zbyt mokra. Rozsmarować płatki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach ok. 30 min., mieszając co 6 - 7 minut. Wystudzić, wymieszać z suszonymi bananami. Podawać z jogurtem lub mlekiem (można jeść na sucho, ale z czymś smakują zdecydowanie lepiej ;3). Smacznego!

2 komentarze: