sobota, 1 listopada 2014

Foodfiction#7: "Harry Potter" - Dyniowe paszteciki

"Harry Potter" - paszteciki dyniowe; Pumpkin Spice Latte

Czytając Harry'ego Pottera, zawsze zachwycałam się wspaniałymi opisami jedzenia. Uczty były cudownie malownicze, niemal widziałam przed sobą ten ogrom potraw... Z okazji sobotniego Food Fiction i dyniowego Halloween postanowiłam spróbować pochłanianych przez uczniów Hogwartu dyniowych pasztecików.

Ostatnio zdałam sobie sprawę, że nie przepadam za dynią - jest wodnista i nie ma smaku :( W niektórych potrawach mi smakuje, muszą być jednak one charakterne, przyprawione i... cóż, po prostu dobre :) W tych ciastkach jest mało wyczuwalna, dominuje smak kruchego ciasta. Mają jednak w sobie coś, co każe sięgać po więcej, a najlepiej smakują zdecydowanie na ciepło ;D

Trochę mniej magicznie - pumpkin spice latte! Po halloweenowej Nocy Horrorów byłam tak padnięta, że zdecydowanie dobrze mi zrobiła. Wielbiciele dyni i kofeiny się nie zawiodą, a już tym bardziej zadowoleni będą wielbiciele Starbucksa ;3

Dyniowy podwieczorek już za mną, Halloween również. Pora wrócić do szarej codzienności, bez potworów i pysznych ciastek :( Jednak przed wami ciągle jeszcze dyniowe doznania - spróbujcie i krzyczcie o więcej :3

Dyniowe paszteciki
Składniki na ok. 10 ciastek:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru - pudru
- 80 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- ok. 1,5 szklanki pure z dyni
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Mąkę, cukier - puder, masło i sól zagnieść z 2 łyżkami wody na kruche ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Owinąć folią i odłożyć do lodówki na ok. 30 min. Zmiksować resztę składników na farsz. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko, wycinać kążki dużą szklanką. Na ciastka kłaść farsz, zamykać i zlepiać jak pierogi (dynia będzie się wylewać przy zalepianiu ciastek, a farszu wyjdzie za dużo - niestety, nic nie poradzicie). Piec na blasze z papierem do pieczenia ok. 35 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!

Pumpkin Spice Latte
Składniki:
- 1/2 szklanki espresso
- 3/4 szklanki mleka + 1/4 szklanki do dekoracji
- 2 łyżki pure z dyni
- 2 łyżeczki miodu
- ok. 2 łyżeczek przyprawy do potraw z dyni (2 łyżki cynamonu, 1 łyżka mielonych goździków, 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego, 1,5 łyżki imbiru, 1 łyżka gałki muszkatołowej)

Espresso, mleko, przyprawę, dynię i łyżeczkę miodu podgrzać razem w garnku. Na dno wysokiej szklanki wlać łyżeczkę miodu, dolać podgrzanej mieszanki, wymieszać. 1/4 szklanki mleka spienić, przelać na wierzch kawy i udekorować odrobiną przyprawy z dyni. Podawać gorące. Smacznego!

FragOla <3

Przepis na kawę pochodzi z bloga Just my delicious. 
Paszteciki przygotowałam na bazie receptury z From movie to the kitchen.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz