środa, 18 czerwca 2014

Pancakes orzechowo - czekoladowe


Pancakes orzechowo - czekoladowe, podane z Nutellą/z cukrem i bananami; mleko czekoladowe



Pancakesy to jedno z moich ulubionych dań - świetne na obiad, kolację czy po prostu deser, słodkie... A przede wszystkim, można je zrobić w dowolny sposób! Raz owocowe, raz korzenne, innym razem czekoladowe, a nawet wytrawne - wariantów jest mnóstwo. Dzisiaj na moim stole amerykańskie placki czekoladowo - orzechowe.

Jeśli lubicie słodkie, orzechowe przysmaki, ten przepis jest dla was idealny. Można je podawać z cukrem czy z Nutellą, świetnie jednak bronią się na sucho. Dzięki płatkom owsianym są cudownie chrupiące i chyba to w nich kocham najbardziej ^^ Mmm, aż ślinka cieknie <3

Pancakes orzechowo - czekoladowe
Składniki na ok. 8 placków:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 - 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- ok. 2 rządków gorzkiej czekolady
- ok. 4 rządków mlecznej czekolady
- po garści migdałów i orzechów laskowych
- 3 jajka
- 3 łyżeczki oleju
- szczypta soli
- odrobina aromatu migdałowego

Jajka roztrzepać z cukrem, połączyć z maślanką, aromatem i olejem. Dodać mąkę, sól, proszek i sodę, wymieszać. Wmieszać posiekaną czekoladę i orzechy oraz płatki owsiane. Smażyć na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu, przewracać, gdy nieco urosną. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz