piątek, 20 czerwca 2014

Hawajskie risotto


Hawajskie risotto



Rodzinny obiad pod znakiem kuchni włoskiej :D W planach wakacje do Italii, trzeba więc poczuć ten klimat...

Risotto bardzo egzotyczne i smaczne, warte wypróbowania. Przede wszystkim dla wielbicieli ananasa - nie lubiący go się w tym daniu nie odnajdą :( Radzę też uważać z przyprawami, bo można łatwo 'przetymiankować'. Mimo mankamentów, potrawę zaliczam do udanych; słodko - kwaśne risotto na pewno kiedyś jeszcze znajdzie się na moim stole ^^

Hawajskie risotto
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki ryżu (najlepiej arborio)
- 8 plastrów ananasa z puszki
- 10 łyżek zalewy z ananasa
- 500 - 600 g piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2/3 łyżeczki tymianku, można mniej, jeśli ktoś nie lubi
- sól, pieprz

Rozpuścić na patelni 2 łyżki masła, podsmażyć ryż na małym ogniu, aż będzie szklisty. Do bulionu dodać zalewę z ananasa i przyprawy. Bulion dodawać do ryżu partiami, po 3/4 szklanki, aż do wygotowania się, mieszając co jakiś czas. Powtarzać czynność, aż ryż stanie się al dente. Zeszklić cebulę, usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka, ananasa  pokroić w kostkę. Dodać wszystko do gotowego ryżu, wymieszać. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz