sobota, 20 września 2014

Wiosenny omlet jesienią

Omlet z rzodkiewką i szczypiorkiem

Nie ma to jak to cudowne uczucie, kiedy po ciężkim tygodniu przychodzi wreszcie weekend... A najlepszy weekend jest wtedy, gdy rozpoczniemy go pysznym śniadaniem! U mnie z okazji tego cudownego dnia, jakim jest sobota, rano na stole pojawił się omlet :)

W moim domu istnieje tradycja jedzenia jajek w każdą sobotę lub niedzielę. Wspólne śniadania zawsze składają się z jajecznicy czy sałatki jajecznej. Tego dnia zastępstwem dla nich był właśnie omlet ;) To kolejna wersja wytrawna, tym razem z rzodkiewką i  szczypiorkiem. Dla miłośników smażonego jajka z warzywami to idealna opcja - nieco ostra, nieco słona, mocno jajeczna, z chrupiącymi warzywami... W sam raz na spokojny poranek przed leniwym dniem ;)

Omlet z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek mleka
- 5 - 6 rzodkiewek
- pół szczypiorku
- sól, pieprz

Trzepaczką połączyć jajka, mleko i mąkę. Do ciasta zetrzeć rzodkiewkę i wrzucić posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku. Przelać połowę na patelnie z odrobiną rozgrzanego oleju, smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do ścięcia się jajka. Zdjąć z patelni, w ten sam sposób przygotować drugiego omleta. Podawać od razu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz