niedziela, 25 maja 2014

Kurczak z curry


Kurczak z curry

Nadchodzi lato, a z nim ochota na lekkie, niezapychające jedzenie. Najlepsza kuchnia na ten czas? Dla mnie bez wątpienia chińska :) Dlatego dziś coś dla wielbicieli przyprawy curry ;)

A tak poza tym, ta pogoda jest tak nieznośna, że mogłabym nie jeść nic oprócz lodów :( Wybaczcie mi więc, że ostatnio rzadko tu zaglądam, ale nie mam weny na siedzenie w kuchni... No chyba, że robiąc zimne koktajle <3

Kurczak z curry
Składniki na 4 osoby:
- ok. 700 g piersi z kurczaka
- kilka łyżek curry (w oryginalnym przepisie jest cała torebka, ale to zależy od preferencji)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 4 duże cebule
- 100 g masła
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę. Cebule posiekać w kostkę, chwilę dusić na maśle z czosnkiem. Przestudzić. Dolać jogurt i przyprawić curry, aby kolor sosu stał się lekko żółty. Przyprawić solą i pieprzem. Zalać tym mięso, wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie dusić pod przykryciem przez 30 min. Podawać z ryżem. Smacznego!

FragOla <3


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz