sobota, 20 września 2014

Foodfiction #3: ,,Gwiazd naszych wina'' - Słynne Enchillady Watersów


"Gwiazd naszych wina" - Enchilladas z kurczakiem i warzywami



Niewiele pozostało osób, które nie słyszały o cudownej książce Johna Greena Gwiazd naszych wina. Jest niezwykle smutna i poruszająca, doprowadza do łez, daje do myślenia... Zdecydowanie warto po nią sięgnąć! Dla mnie jednak stała się nie tylko powodem do płaczu, ale również kolejną inspiracją do sobotniego cyklu Foodfiction!

Pamiętacie moment, w którym Hazel po raz pierwszy odwiedza Gusa, a jego rodzice przygotowują enchilladas? Oto więc Słynne Enchillady Watersów, niestety nie wegetariańskie - minimalizacja zgonów zwierząt schodzi w mojej rodzinie na dalszy plan. Jeżeli rodzice Augustusa robili je tak dobre, jak wyszły te, nie dziwię się wcale Hazel, że się w nim zakochała :D

Danie to pochodzi z kuchni meksykańskiej i nazywa po prostu zapiekane tortille z chilli. Jego ilość jest jednak zależna od smaku, można więc przygotować je w wersji ostrej lub łagodnej.

Tortille pysznie się zapiekły, a farsz świetnie łączył się z sosem. Zmniejszyłam nieco czas pieczenia, ponieważ bałam się, że tortille zmienią się w węgiel i chyba zrobiłam dobrze - danie i tak było chrupiące. Dwie małe tortille powinny spokojnie każdemu starczyć, jest to dość sycąca potrawa. 

Kto chętny na obiad z Augustusem Watersem? :3

Słynne Enchillady Watersów
Składniki na 4 porcje:
- 8 małych placków tortilla (20 cm średnicy)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 różnokolorowe papryki
- 1 duża cebula
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 serek Philadelphia
- 1/2 puszki kukurydzy
- 4 łyżki sosu sojowego
- ok. 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, oregano, majeranek, chilli


Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę, usmażyć razem, pod koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, chilli, oregano i majerankiem. Tortille smarować połową serka i koncentratem, wykładać na nie farsz i zawijać. Do pozostałej na patelni resztki farszu dodać sos sojowy, 1/2 serka, trochę chilli i kukurydzę, dokładnie wymieszać. Na spód naczynia żaroodpornego przelać trochę powstałego sosu, ułożyć na nim tortille, zalać je resztą sosu, zetrzeć na wierzch ser. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 5 min. obniżyć temp. do 180 stopni. Zapiekać ok. 10 min. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz