Owsianka z brzoskwinią, bananem i masłem orzechowym
piątek, 28 sierpnia 2015
Owsianka z owocami i masłem orzechowym
czwartek, 27 sierpnia 2015
Paella z kurczakiem i warzywami
W Hiszpanii byłam dotychczas tylko raz. Wprawdzie nie odwiedziłam stadionu Barcelony ani obejrzałam Madrytu, zrobiłam jednak inną ważną rzecz - spróbowałam paelli. Nie powiem, żeby było to do końca miłe wspomnienie, bo była ona serwowana z dodatkiem owoców morza, po których zwykle mnie mdli. Samo danie jednak wydało mi się intrygujące; pomyślałam, że gdyby zamiast małży na talerzu pojawił się kurczak, mój apetyt mógłby wzrosnąć ;)
Po powrocie jednak szybko zapomniałam o paelli, zajęta całkiem innymi sprawami. Wróciła ona do mnie dopiero niedawno, przy okazji kolejnych wakacji i konieczności przygotowania obiadu ;) Sięgnęłam więc po przepis i wzięłam się za robienie dania.
Paella przypomina nieco w wykonaniu risotto - ryż z warzywami zalewa się wodą (w risotto bulionem), który potem powoli się wygotowuje. Te dwie potrafy różnią się jednak kilkoma rzeczami - paella jest mniej mokra i nie obejdzie się bez dodatku szafranu, który można ewentualnie zastąpić kurkumą.
Danie wyszło naprawdę pyszne - intensywne w smaku i dobrze doprawione. Aż miałam ochotę na dokładkę... Polecam przygotować je każdemu, kto kocha ryż z dodatkami lub uwielbia eksperymentować: podobnie jak risotto wariantów paelli jest tyle, ile kucharzy, każdy może dodać coś od siebie. Ten smak z pewnością was zachwyci!
Paella z kurczakiem i warzywami:
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki ryżu
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 (najlepiej różnokolorowe) papryki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz, szafran/ kurkuma, rozmaryn, słodka papryka
Na patelni podsmażyć kurczaka, dodać posiekane cebulę i paprykę, przesmażyć, dodać kukurydzę. Pomidory pokroić w kostkę, dodać na środek patelni i przyprawić słodką papryką, smażyć chwilę na dużym ogniu, mieszając. Zalać patelnię wodą po brzegi, posolić mocno. Po odparowaniu połowy wody dodać ryż, przyprawić go odrobiną rozmarynu i szafranu/ kurkumy, wymieszać z warzywami. Dusić 7 minut na dużym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie całą wodę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową paellę przykryć na kilka minut pokrywką od patelni. Podawać ciepłą. Smacznego!
FragOla <3
niedziela, 23 sierpnia 2015
Lody caffe latte z nutą orzechów
Lody z orzechowej caffe latte
Gdybyście spytali mnie, która firma robi te lody najlepsze, odpowiedź mogłaby was zaskoczyć. Otóż bajbardziej smakują mi te sprzedawane w Tesco, w 500 - mililitrowych kubełkach, z sosem czekoladowym na wierzchu. Choć ich skład z pewnością pozostawia wiele do życzenia, smak przebija wszystko! Doszło już nawet do tego, że jadam je czasem na śniadanie 😂
Choć ostatnio niewiele czasu spędzam w kuchni, wciąż bez przerwy robię lody. Ze względu na moją świeżą miłość do lodów kawowych, postawiłam więc sobie zadanie: stworzę lody, które przebiją nawet te z Tesco! Zadanie nie było łatwe, ale znalazłam przepis na Moich Wypiekach i zmodyfikowałam go nieco, zmieniając saszetkę cafe latte na rozpuszczalną kawę orzechową.
To był dobry ruch: oprócz kawy lody miały pyszny posmak orzechów. Konsystencja wyszła idealna, co dziwne, biorąc pod uwagę to, że podczas zamrażania wcale ich nie mieszałam. Idealnie dały się nabierać gałkownicą, mogłam więc zrobić dla siebie i rodziny przepyszny deser kawowy w pucharkach. Lody były też słodkie, co jest jedną z najważniejszych rzeczy przy lodach kawowych, które często wychodzą zbyt mocne i gorzkie.
Cóż, zdecydowanie polecam wam ten przepis - mi udało się dzięki niemu stworzyć jedne z najlepszych lodów, jakie jadłam. Teraz mogę się rozkoszować kawą także w formie mojego ulubionego deseru! Hmm, może zacznę jeść je na śniadanie? W końcu byłoby ekonomicznie - kawa i posiłek w jednym...
Orzechowe lody caffe latte
Składniki:
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru - pudru
- 1 szklanka kremówki 36%
- 2 czubate łyżeczki orzechowej kawy rozpuszczalnej (ewentualnie zwykłej, ale to nie będzie to samo)
Mleko, połowę cukru, połowę kremówki, kawę i aromat zagotować na małym ogniu. Żółtka roztrzepać z resztą cukru, powstałą masę wlać do gotującej się mieszanki. Gotować chwilę, aż stanie się gęstsza, uważając, by się nie zagotowała. Dodać resztę kremówki i zmiksować. Wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Smacznego!
FragOla <3
czwartek, 13 sierpnia 2015
Od makaroników po pizzę - z Francji do Włoch
Znów opuściłam bloga na dłuższy czas, znowu z powodu wyjazdu na wakacje. W to lato jestem okropnie zabiegana... Cóż, tym razem pojechałam z rodziną na objazdowy wyjazd do Francji i Włoch - wprawdzie nie jadłam tam dużo, ale parę ciekawych rzeczy do opublikowania się znalazło :)
Do restauracji nie chodziliśmy często, a jeśli już, to na kolację - w ciągu dnia było zbyt gorąco na cokolwiek. Wybraliśmy się parę razy na pizzę, ale horrendalne coperti w końcu nas odstraszyło i obiady zaczęliśmy gotować w domu. Niestety wciąż nie udało mi się zjeść risotto we Włoszech, jadłam za to pyszną pizzę z pomidorem, bazylią, mozzarellą i serem brie.
Lody czekoladowo - orzechowe, mascarpone z figami, rumowe
Puchar bakaliowy - już w Krakowie, gdzie skończyła się nasza podróż :)
Niedłącznym elementem każdych moich wakacji są oczywiście lody. Z tego, co zauważyłam, we Francji w niemal każdej budce na plaży sprzedają lody Carte d'Or, nic jednak nie przebije prawdziwych, włoskich lodów, które niestety udało mi się zjeść tylko raz :( No i oczywiście niezapomniane były lody Ferrero Rocher, które udało mi się kupić na stacji benzynowej w Monako.
Granita pomarańczowa
Moja nowa miłość - granita - towarzyszyła mi przez cały wyjazd i choć zrobiłam jej zdjęcie tylko raz, możecie być pewni, że piłam ją bez przerwy, w każdym możliwym rozmiarze i smaku, zaczynając od pomarańczowego i na jabłkowym kończąc. Odkryłam też Cafe Zero, czyli kawę mrożoną sprzedawaną na stacjach benzynowych, która smakuje jak starbucksowe frappuccino; pokochałam ją całym sercem - co powiecie na petycję, żeby zaczęli taką sprzedawać w Polsce? ;)
Wakacyjne jogurty - Mix z pokruszonymi migdałami i Danette Pop, serek czekoladowy ze Smarties
Francuskie ciastka migdałowe
Płatki Tresor Duo Choco
Francuskie makaroniki
No i, w końcu, wyjazd nie byłby tym samym bez wizyt w lokalnym spożywczaku i pamiątek w postaci słodyczy! Jogurtami objadałam się bez przerwy, ciastkom nie udało się przetrwać do domu (choć taki był pierwotny plan), za to płatki i makaroniki przejechały 1000 kilometrów w walizce, powróciły ze mną do Polski i cierpliwie czekają na swoją kolej w szafce kuchennej ;)
Wakacje te nie były może szczególnie bogate w doznania kulinarne, przyniosły za to wiele nowości i całkiem miłe wspomnienia. Do rozpoczęcia roku szkolnego pozostały już tylko dwa tygodnie, co mi osobiście wydaje się dość tragiczne. No trudno, dwa tygodnie to niezbyt długi czas, ale może uda mi się jeszcze coś ciekawego ugotować?
FragOla <3